Sushi eet men tegenwoordig niet meer alleen in Japan, het rijsthapje is over de hele wereld bekend. Het geheim van de smaak zit in de combinatie van de drie basiselementen: azijn, rijst en rauwe vis. Sushi betekent letterlijk azijn toegevoegd, namelijk aan de rijst. Het Japanse woord su betekent azijn en shi betekent rijst. De met azijn aangezuurde klompjes rijst en de plakjes rauwe vis zijn het belangrijkste kenmerk van de sushi. De peperachtige wasabi waarmee men de sushi bestrijkt dient om bacteriën te doden. Het op smaak maken gebeurt volgens de traditie met sojasaus.
Ebi Sushi | Sushi Garnaal
De Ebi-sushi is na de Nigiri-sushi ontstaan. De garnalen zijn een vervanging van de kostbare tonijn.
Nigiri Sushi
Nigiri is een klompje rijst met daarop 1 ingrediënt, eventueel bijeengehouden door een smal reepje nori.
Maki Sushi
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold.