Washoku, oftewel de traditionele Japanse keuken, vindt zijn basis in lokale, pure en verse ingrediënten. Rijst, vis, groenten en wilde planten worden op nauwkeurige wijze en vaak volgens strenge regels klaargemaakt. De smaken zijn meestal mild, soms behoorlijk sterk en voor ons westerse smaakpalet bij vlagen ronduit vreemd. Deze mix maakt dat de Japanse keuken blijft boeien, in het land zelf maar vooral ook daarbuiten.
Miso Soep
Umami, de vijfde smaak in het Japans, beter bekend als miso, is een gefermenteerde pasta dat bestaat uit sojabonen, zout en granen. Een Japans ontbijt is eigenlijk niet compleet zonder een soep op basis van deze miso, maar ook bij het de lunch en diner wordt de miso soep vaak gegeten.
Tataki Zalm
Tataki is een bereidingswijze. De zalm wordt vliegensvlug geroosterd, gemarineerd en in plakjes gesneden. Wij maken de tataki zalm met chuka wakame salade, teriyaki saus en sesam soja vinaigrette.
Yaki Udon
Yaki udon is een Japans gerecht, wat simpelweg ‘gebakken udon-noedels’ betekent. Er bestaat ook yaki soba en dan gebruik je dus soba-noedels. De noedels worden aangevuld met vlees en groente (eigenlijk alles wat je in de koelkast kunt vinden) en voorzien van een heerlijke, vrij milde saus. Comfort food op z’n Japans!