Tapas; Heuschen & Schrouff Foods Group
Verandering van spijs…

Recepten van Heuschen & Schrouff Cash & Carry

Inspiratie nodig? Bent u benieuwd wat u allemaal met onze heerlijke producten kunt maken? Bekijk hieronder een aantal recepten van smakelijke gerechten die we voor u geselecteerd hebben.

Kookworkshops; Wereldkeuken

Japanse California Sushirolls

Lekkere Amerikaanse variant op de maki-sushi

Ingrediënten

  • 320 gram gekookte sushirijst
  • 4 norivellen
  • 50 gram sesamzaad zwart (geroosterd)
  • Sojasaus, voor erbij
  • 100 gram gari (zoetzure gember) voor erbij
  • 40 gram wasabi, voor erbij
  • 40 gram (Japanse) mayonaise
  • 4 krabsticks (1 stick per rol)
  • 1 avocado
  • 1 komkommer

Bereidingswijze

  1. Was de rijst twee- tot driemaal in een zeef met koud water totdat het water helder is. Laat vervolgens circa 15 minuten uitlekken.
  2. Kook de rijst in een rijstkoker of kook de uitgelekte rijst in een grote pan met 650 ml water. Indien u de pan gebruikt, zorg dan dat de rijst aan de kook raakt. Draai vervolgens het vuur laag en plaats de deksel op de pan. Laat het rustig doorkoken, totdat de rijst al het water heeft opgenomen. Tenslotte laat u de rijst nog 15 minuten nagaren met een gesloten deksel.
  3. Schep de warme, gegaarde rijst over in een ruime kom van ongelakt hout of aardewerk. Voeg vervolgens sushi-azijn toe.
  4. Breng de rijst goed op smaak met de sushi-azijn en roer met een houten spatel voorzichtig door. Probeer hierbij de rijstkorrel niet te kneuzen. Laat de rijst snel afkoelen onder een schone natte theedoek en laat hem 5-10 minuten staan.
  5. Was de komkommer en snijd deze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijst met een theelepel en snijd de komkommer in de lengte in reepjes van ongeveer 5 cm lang en 1 cm breed.
  6. Snijd de krabsticks in de lengte doormidden.
  7. Schil een avocado en snij hem in even dikke repen als de komkommer.
  8. Knip het norivel op 1/3 van de breedte doormidden.
  9. Leg het bamboematje plat op tafel met daarop 2/3 van het norivel en leg daar sushirijst op.
  10. Strooi wat geroosterd sesamzaad over de sushirijst.
  11. Bedek de sushirijst met plasticfolie. Draai nu het geheel van het norivel, de met sesamzaad bestrooide sushirijst en het plasticfolie in één keer om en leg het op het bamboematje. Nu ligt de nori bovenop.
  12. Vouw de bovenkant van de rand van het norivel 1 cm naar binnen.
  13. Breng in het midden van het norivel een streepje mayonaise aan. Leg hierop een reepje komkommer, 2 reepjes avocado en 2 in reepjes gesneden krabstickhelften.
  14. Vouw het bamboematje met de plasticfolie om en knijp goed dicht. Rol de sushi verder op tot aan het einde van het bamboematje. Vergeet niet tijdens het rollen de plasticfolie steeds een klein stukje weg te trekken.
  15. Verwijder het bamboematje en de plasticfolie en snijd de rol in 8 gelijke stukken.

Serveertip: Leg de California-rolls op een schaal of bord en maak er een mooie compositie van met een garnituur van zoetzure gember, bolletjes wasabi en sojasaus. Indien gewenst kunt u de buitenkant van uw sushi ook nog met sesamzaadjes versieren.

Kookworkshops; Wereldkeuken

Indonesische Bami Goreng

Chinese gebakken bami met kip

Ingrediënten

  • 200 gram baminoedels
  • 2 el Arachideolie
  • Kippenbouillon 1 blokje
  • 5 el ketjapsaus
  • 1 tl zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Week de Bami ongeveer 5 minuten in heet water met 1 tl zout totdat de bami beetgaar is.
  2. Meng de kipreepjes met het citroensap.
  3. Verhit de wokpan met 2 el olie en voeg de uien, knoflook, bouillonblokje en de kip in de wok pan en roerbak tot de kip gaar is.
  4. Voeg de bami toe en roer 5 el ketjap door het geheel.
  5. Voeg de spitskool toe.
  6. Voeg de zwarte peper toe en roer het geheel nogmaals goed door en uw overheerlijke bami goreng is klaar.
Marokkaanse kookworkshop; Levensmiddelen

Indonesische kipsatéspiesjes

Kipsatéspiesjes met ananas

Ingrediënten

  • 50 gram Indonesische Satémarinade
  • Satéstokjes
  • 450 gram kipfilet in blokjes van circa 2 cm gesneden
  • 1 blikje ananasblokjes
  • 1 el honing

Bereidingswijze

  1. Marineer de kip met de Indonesische Saté Marinade, honing en de olie voor minimaal 30 minuten.
  2. Rijg 3 blokjes kip om en om met een stukje ananas op een satéstokje.
  3. Grill de kebabs op de BBQ of elektrische grill totdat de kip gaar is.

Serveertip: Om te variëren kunt u de kip ook vervangen door rundvlees, lamsvlees of varkensvlees.

Marokkaanse kookworkshop; Levensmiddelen

Snelle ananasrijst (Thaise nasi)

Gebakken rijst met heerlijke zoete ananas en kipfiletblokjes

Ingrediënten

  • 200 gram Basmatirijst
  • 1 el rijstolie
  • 1 pakje Thaise ananas-rijst kruidenpasta
  • 1 grote ui, versnipperd
  • 200 gram kipfilet in reepjes gesneden
  • 1 rode paprika in reepjes gesneden
  • 100 gram ananas (vers of uit blik) in stukjes gesneden
  • 1 el verse koriander fijngesneden

Bereidingswijze

  1. Week de rijst 30 minuten in koud water en giet vervolgens de rijst af. Breng tegelijkertijd 1 liter water aan de kook met een beetje zout en kook de rijst in circa 10 minuten gaar. Vervolgens afgieten.
  2. Verhit de olie in een wok en fruit kort de versnipperde ui.
  3. Voeg de kip toe en roerbak deze totdat de reepjes goudbruin zijn.
  4. Voeg de paprikareepjes toe en roerbak deze 1 minuut.
  5. Voeg vervolgens de ananas, rijst en kruidenpasta toe aan de kip en roerbak nog eens voor 2 minuten.
  6. Voeg vervolgens de ananasstukjes en de rijst toe. Roer het geheel goed door en roerbak totdat het goed warm is.
  7. Vlak voordat u de Thaise ananasrijst serveert, moet u alleen nog even de koriander erdoorheen mengen. Smakelijk!

Serveertip: Ook lekker met een handvol rozijnen of cashewnoten.            

Marokkaanse kookworkshop; Levensmiddelen

Thaise kip met 4 sauzen

Dit gerecht krijgt een échte Thaise smaak door de combinatie van de sauzen.

Ingrediënten

  • 1 el vissaus
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 1 el rijstolie en extra rijstolie om in te bakken
  • 200 gram Pandanrijst, voor erbij
  • 1 el gebakken Thaise knoflook
  • 300 gram kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl suiker
  • 2 lente-uitjes, in schuine stukken gesneden
  • 6 takjes koriander, fijngesneden en de bovenste blaadjes om te marineren

Bereidingswijze

  1. Meng de 4 sauzen in een kommetje. Leg de kipreepjes in een schaal en meng deze met de saus, witte peper en 1 el rijstolie. Laat de kip minimaal 5 minuten marineren.
  2. Kook intussen 200 gram Pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm een scheutje rijstolie in een wok op een hoog vuur. Voeg de gemarineerde kip toe en roerbak circa 5 minuten totdat de kip gaar is, zet het vuur laag.
  4. Voeg de suiker, een eetlepel gebakken knoflook, lente-ui en koriander toe aan het gerecht.

Serveertip: Serveer het gerecht op een schaal en garneer met korianderblaadjes en wat gebakken knoflook naar smaak. Serveer met de rijst en een frisse salade.            

Marokkaanse kookworkshop; Levensmiddelen

Thaise Pad Thai ‘from scratch’

Authentiek Thais noedelgerecht met garnalen en ei

Ingrediënten

  • 4 el Tamarindepasta
  • 3 el vissaus
  • 1 el zoete chiliketchup
  • 1 schijf palmsuiker, gehakt
  • 200 gram rijstnoedels (10 minuten weken in warm water)
  • 4 el Arachideolie
  • 40 gram tofu, in blokjes gesneden
  • 20 gram pinda’s, geroosterd en gemalen
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 el azijn
  • 1 tl limoensap
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 120 gram garnalen
  • 2 eieren, geklutst
  • 100 gram taugé
  • 1 limoen, in partjes (voor garnering)
  • 100 gram Chinese bieslook, fijn gehakt
  • 100 gram koriander, fijn gehakt

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de Pad Thai kruidenpasta: Meng 4 el Tamarindepasta, 3 el vissaus, 1 el azijn, 1 tl limoensap, 1 el zoete chili ketchup en 1 schijfje palmsuiker in een kom en zet ze aan de kant.
  2. Kook de rijststicks en giet af met koud water.
  3. Verhit olie in een wok en roerbak de knoflook en voeg de sjalot toe.
  4. Roerbak vervolgens de garnalen 1-2 minuten tot ze roze zijn, doe de tofu erbij.
  5. Alles wat in de wok zit naar 1 kant schuiven, en aan de andere kant 2 geklopte eieren bakken. Meng daarna alles door elkaar.
  6. Voeg de rijststicks toe en de Pad Thai kruidenpasta er bovenop. Roerbak alles door elkaar.
  7. Strooi de helft van de gemalen pinda’s, verse taugé en Chinese bieslook op de Pad Thai en roer het geheel.
  8. Garneer met gemalen pinda’s, verse taugé, partje limoen, chilipoeder, bieslook en korianderblaadjes.

Serveertip: Vervang de garnalen ook eens door kip!

Aziatische producten

Indiase kipcurry

Kruidige Indiase curry van kip en diverse specerijen

Ingrediënten

  • 4 el Arachideolie
  • 20 gram currypoeder
  • 150 ml kokosmelk
  • 2 middelgrote uien, gesneden
  • 3 tl zout
  • 5 gram gember, fijngestampt in een vijzel
  • 3 teentjes knoflook, fijngestampt in een vijzel
  • 4 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 500 gram kipfilet
  • 100 ml water
  • 20 Aziatische currybladeren
  • 10 korianderblaadjes, fijngesneden

Bereidingswijze

  1. Verwarm de olie in de pan en voeg de fijngesneden ui en het zout toe.
  2. Zodra de ui mooi goudbruin kleurt, voegt u de fijngemalen gember en knoflook toe.
  3. Voeg nu de kleingesneden en ontvelde tomaten toe. Laat dit zo'n 2 minuten koken met de deksel op de pan.
  4. Tip: voor het ontvellen van de tomaat snijdt u met een scherp mesje het groene kroontje uit de tomaat en maakt u een klein kruis aan de onderkant van de tomaat. Leg de tomaat zo'n 10 seconden in kokend water en vervolgens in een bak met ijswater. Het vel is nu heel eenvoudig met een mesje te verwijderen.
  5. Voeg het currypoeder al roerend toe. Doe dit op een laag vuur en laat dit circa 5 minuten koken, totdat het mengsel droog wordt.
  6. Voeg vervolgens de kipblokjes toe en roer het goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
  7. Giet na 5 minuten het water erbij en roer alles goed door elkaar. Doe vervolgens de deksel weer op de pan en laat het 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe doorroeren om aanbranden te voorkomen.
  8. Voeg als laatste de kokosmelk en de curryblaadjes toe.
  9. Zet het vuur uit en voeg eventueel de gesneden korianderblaadjes toe.

Serveertip: Serveren met heerlijke Basmatirijst!       

Couscous met kip en rozijnen

Couscous met kip en rozijnen

Couscous met kip, rozijnen en gekaramaliseerde ui

Ingrediënten

  • 2 el Marokkaanse olijfolie
  • 1,5 tl Gemberpoeder
  • 1,5 tl Kurkuma
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 tl Kaneel
  • 2 el Turkse Honing
  • 500 g Couscous moyen
  • 150 g Boter
  • 4 Uien in ringen
  • 1 hele kip (circa 1,8 KG) in 8 stukken 
  • 1 mespunt Saffraan
  • 1 el Zout & 1 tl Peper
  • Water
  • 500 g Rozijnen
  • 2 el Fijne suiker
  • Koriander, gesneden
  • Peterselie, gesneden
  • Geroosterde amandelen 

Bereidingswijze

1. Verhit de olie met de 100 g boter in een diepe soeppan. Fruit de uienringen. Voeg de stukken kip, de gember, kurkuma, saffraan, zout, peper en het kaneelstokje toe. Voeg genoeg water toe zodat alles net onder water staat.
2. Stoof de kip 2 uur op laag vuur gaar.
3. Haal met een schuimspaan de uienringen uit de pan.
4. Zet de rozijnen op in een steelpannetje met twee grote lepels van het kooknat.
5. Voeg kaneel, suiker en de honing toe aan de rozijnen en kook dit 5 minuten op laag vuur.  
6. Bereid couscous zoals beschreven op de verpakking. Voeg na het wellen en het omscheppen van de couscous 50 g boter toe om het geheel smeuïger te maken.
7. Schep de couscous in een serveerschaal en leg de kip er eerst op, dan het rozijnen –uien mengsel, giet hierna de saus over het geheel heen.

Serveertip: Garneer de kip met rozijnen met fijngehakte koriander, peterselie en kort in olie gebakken amandelen. 

Tapas; Heuschen & Schrouff Foods Group